YouTube-ajan 45 ikonisinta musiikkivideota (Osa 3)

Vuosi on ehtinyt jo lähes puoliväliin kun saan ensimmäisen bloggauksen ulos. Kesäloma on kuitenkin parasta aikaa blogin kirjoittamiseen, joten pääsin nyt viimein jatkamaan tätä ikiaikaista listaa.

Cardi B and Megan Thee Stallion - WAP; kuvankaappaus musiikkivideosta

35. Maroon 5 – Sugar (2015)

Ohjaus: David Dobkin
Ladattu YouTubeen: 14.1.2015
Näyttökertoja: 3 886 340 679 (20.6.2023)

YouTube-ajan pakkomielle ”aitoudesta” tiivistyy harvaan musiikkivideoon yhtä hyvin kuin Maroon 5:n kotivideotyyliin toteutettuun Sugariin. Siinä bändi kiersi tekemässä yllätyskeikkoja ihan oikeiden ihmisten häissä ja tallensi tempauksen musiikkivideoon. Siitä tosin ollaan edelleen erimielisiä, kuinka suuri osa videosta oikeasti oli lavastamatonta häämateriaalia. Video on tällä hetkellä YouTuben historian 15. katsotuin.

34. Skrillex & Duplo – Where Are Ü Now (2015)

Vieraileva artisti: Justin Bieber
Ohjaus: Brewer
Ladattu YouTubeen: 29.6.2015
Näyttökertoja: 1 246 452 048 (20.6.2023)

Fanien osallistaminen on myös mitä olennaisin osa internetin aikaa. Skrillexin ja Duplon Jack Ü -superprojekti valjasti fanit visualisoimaan Where Are Ü Now’n tuunaamalla solisti Justin Bieberin silll-kuvia taidegalleriassa. Lopuksi hieman eri asennoista otetut kuvat laitettiin peräkkäisiksi frameiksi ja saatiin ainutlaatuinen yhdistelmä fanien ja artistien tekemää videota.

33. Meghan Trainor – All About That Bass (2014)

Ohjaus: Fatima Robinson
Ladattu YouTubeen: 11.6.2014
Näyttökertoja: 2 582 746 189 (20.6.2023)

All About That Bass on biisi oman kehon hyväksymisestä ja musiikkivideo tehtiin tukemaan tätä sanomaa. Trainor ja erikokoiset tanssijat esiintyvät 1950-luvun estetiikan inspiroimassa pastellivärimaisemassa. Videota kritisoitiin siitä, että satirisoidessaan kehoihanteita se itseasiassa myös ylläpitää näitä ihanteita; Sione Kelepin lisäksi videolla esiintyy ainoastaan tanssijoita, joiden kehotyyppi on sama kuin musiikkivideoissa yleensä. Video yrittää siis sanoa, että ei tarvitse näyttä näin laihalta, mutta ei tarjoa esikuvia siitä, miltä myös voi näyttää. Kehotyyppejä ei esitetä spektrinä vaan ääripäinä.

32. Ariana Grande – Side to Side (2016)

Vieraileva artisti: Nicki Minaj
Ohjaus: Hannah Lux Davies
Ladattu YouTubeen: 30.8.2016
Näyttökertoja: 2 128 372 537 (20.6.2023)

Yksi musiikkivideoiden, ja varmaan kaikkien muidenkin taiteiden, helmasynneistä on naisten esineellistäminen. Ariana Granden ja Nicki Minajin Side to Sidessa asetelma käännetään ylösalaisin: katse on naisilla ja miehet  esineellistetään kirjaimellisesti  nukeiksi. Samalla myös perinteisesti maskuliiniseksi tilaksi mielletty kuntosali muutetaan feminiinisen energian areenaksi. Toki naisiakin kuvataan videossa varsin seksualisoivasti ja siinä mielessä esimerkiksi God Is a Womanin musiikkivideo voisi olla parempi valinta Granden videografiasta.

31. Cardi B – WAP (2020)

Vieraileva artisti: Megan Thee Stallion
Ohjaus: Colin Tilley
Ladattu YouTubeen: 7.8.2020
Näyttökertoja: 503 761 500 (20.6.2023)

Toiseksi uusin video tällä listalla on seksipositiivisuutta tulviva WAP (”Wet-Ass Pussy”, videollakin käytetyssä sensuroidussa versiossa ”Wet and gushy”), joka rikkoi useita ennätyksiä mitä tulee biiseihin ja videoihin, joissa esiintyy vain naisia.

Ihmisten osalta video on siis voimaannuttava ja tasa-arvoinen, mutta sitä on kritisoitu siitä, että kuvauksissa käytettiin oikeita isoja kissaeläimiä, vaikka korona-ajan ensimmäinen binge-sarja Tiger King oli juuri tuonut julkisuuteen kissojen kasvatuksen epäkohdat. Isoja kissoja on käytetty musiikkivideoissa runsaasti voimakkaan ja välittömästi tunnistettavan kuvaston ja symboliikan vuoksi, mutta aiemmin asian etiikkaa ei juurikaan ole ajateltu. 2020-luvulla länsimaisen kulttuurin sosiaalinen omatunto on kuitenkin jo kehittynyt niin pitkälle, että muutakin kuin ihmisten kohtelua osataan ajatella. Onhan se luontevaa, että videosta, joka esittää naiseuden ja ei-valkoisuuden häpeilemättömän positiivisessa valossa, voidaan jo keskustella muidenkin lajien kuin vain ihmisten näkökulmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *