YouTube-ajan 45 ikonisinta musiikkivideota (Osa 5)

Huomaan näitä viiden settejä kirjoittaessani paljon selvemmin kuinka iso osa videoista on oikeasti hyvin lyhyen ajan sisältä. Lähes puolet listan videoista on julkaistu vuosina 2013-2015, mitkä kai omasta mielestäni sitten olivat YouTube-ajan huippuvuodet. Seuraavilla sijoilla (25-21) suurin osa videoista onkin vuodelta 2013.

Jenni Vartiainen - Junat ja naiset; kuvankaappaus musiikkivideosta

25. Taylor Swift – You Need to Calm Down (2019)

Ohjaus: Drew Kirsch & Taylor Swift
Ladattu YouTubeen: 17.6.2019
Näyttökertoja: 311 531 086 (16.7.2023)

Edellisessä osassa väitin, että lopullisella listalla on 6 sellaista videota, joita ei alkuperäisessä vuoden 2018 luonnoksessani ollut. Muutin heti mieleni eli niitä onkin seitsemän. Tällä sijalla oli alunperin Taylor Swiftin vanhempi video Bad Blood, mutta 1989-albumi alkoi tuntua yliedustetulta, etenkin kun Swiftiltä on tullut paljon hienoja musiikkivideoita sen jälkeenkin. Bad Bloodin ja You Need to Calm Downin musiikkivideoilla onkin paljon yhteistä. Molemmilla esiintyy suuri määrä julkisuuden henkilöitä ja molemmat palkittiin MTV Video Awardsissa vuoden musiikkivideona. Vain ensimainittu on tosin voittanut parhaan musiikkivideon Grammyn ja olikin pitkään Swiftin ainoa Grammy-palkittu video, kunnes tänä vuonna Swiftin itse käsikirjoittama ja ohjaama All Too Well vei voiton.

Bad Bloodissa julkkisnaiset esiintyvät hulppeissa toimintaelokuvamaisissa kohtauksissa ja se onkin erinomainen voimaantumisvideo, mutta se on kuitenkin erittäin turvallinen. You Need to Calm Downin LGBTIQA+-myönteinen kannanotto oli kuitenkin omiaan ärsyttämään sekä konservatiiveja että liberaaleja. Viimeksi mainittuja siis siksi, että videon julkaisu Pride-kuukauden aikana tuntui liian laskelmoidulta ja Katy Perry/Taylor Swift -feudin sotkeminen videoon vesittää sen sanomaa. Aika harvoin valtavirran pop-artisti kuitenkaan tuo queer-teemaa näin näkyvästi esille musiikkivideossaan, joten puutteistaan huolimatta se on tärkeä merkkipaalu vähemmistöjen näkyväksi tekemiseksi myös tässä taiteenlajissa.

24. Katy Perry – Roar (2013)

Ohjaus: Grady Hall & Mark Kudsi
Ladattu YouTubeen: 5.9.2013
Näyttökertoja: 3 835 301 975 (19.7.2023)

Aasinsiltaa pitkin jatketaan Katy Perryn omaan musiikkivideoon. Perry on yksi YouTube-ajan pahimmista kulttuurisista omijoista ja Dark Horsen listalle mukaan ottaminenkin nykyään hieman kaduttaa. Roar pelaa ihan yhtä innokkaasti stereotypioilla, mutta tällä kertaa niiden kohteena on Perryn oma viiteryhmä.

Sen sijaan mielenkiintoista onkin analysoida musiikkivideon luontokäsitystä. Villieläinten käyttö tässäkin videossa herätti kritiikkiä, minkä vuoksi Perryn piti julkaista American Humane Associationin kirje, jossa vakuutettiin, että eläimiä kohdeltiin videon kuvauksissa kunnolla. Tämä on silti symbolista sille, miten video kuvaa luonnon alisteisena ihmisen voimaantumiselle: Perryn hahmo oppii selviytymään ja pitämään puoliaan, minkä seurauksena hän kesyttää tiikerin lemmikikseen. Toki video on siis vertauskuvauksellinen ja täyttä campia, kun siinä kerran harjataan krokotiilin hampaitakin, mutta ihmiskeskeinen maailmankatsomus paistaa kirkkaasti läpi!

23. Nicki Minaj – Starships (2012)

Ohjaus: Anthony Mandler
Ladattu YouTubeen: 27.4.2012
Näyttökertoja: 458 936 277 (19.7.2023)

Starships ei ole lähelläkään Nicki Minaj’n katsotuinta musiikkivideota, mutta sen visuaalinen ilme voimakkaine väreineen ja kaleidoskooppiefekteineen on hyvin leimallinen listan tarkastelun kohteena olevalle ajanjaksolle. Kulttuurisen omimisen sijaan tässä on ymmärretty, että haka-tanssia esittävät vain maorit ja trinidadilainen Minaj edustaa omaa kulttuurista viiteryhmäänsä eli… avaruusolentoja?

22. will.i.am – #thatPOWER (2013)

Vieraileva artisti: Justin Bieber
Ohjaus: Ben Mor
Ladattu YouTubeen: 19.4.2013
Näyttökertoja: 324 883 620

Tässä will.i.amin ja Justin Bieberin musiikkivideossa on sisäistetty erinomaisesti yksi tapa tehdä ikoninen musiikkivideo: tarvitaan vain näyttävä tanssikoreografia näyttävissä sijainneissa. On tässä kai joku juonikin: will.i.amin posse vie Bieberin hologrammin sisältävää kuutiota japanilaiselle tanssiryhmälle. Hologrammien konseptia onkin hyödynnetty YouTube-ajan videoissa yllättävän vähän, ottaen huomioon että kuolleiden artistien hologrammiesiintymiset alkoivat suunnilleen samaan aikaan.

#thatPOWERin julkaisussa käytettiin erikoista gimmickiä: videosta julkaistiin äänetön vaihtoehtoinen ”second screen” -video, joka tarkoitettiin katsottavaksi varsinaisen musiikkivideon ohessa eräänlaisena ”löydä eroavaisuudet” -pelinä. Kaksoisruudun sai käyttöönsä jotenkin vain Shazamin avulla, mutta ainakin tämä YouTube-video väittää olevansa se.

21. Jenni Vartiainen – Junat ja naiset (2013)

Ohjaus: Pekka Hara
Ladattu YouTubeen: 16.8.2013
Näyttökertoja: 2 547 560 (19.7.2023)

Tämä on listan vaikuttavin suomalainen video siinä mielessä, että se on ainoa niistä, joka mielestäni kestää kansainvälisen vertailun ihan ilman kotikenttäetuakin. Onhan se paljon Roariakin väkevämpi feministinen kannanotto. Ei se tietenkään ole ikoninen missään muualla kuin Suomessa, mutta tuotantoarvot ja taiteellinen kunnianhimo ovat tasolla johon hyvin harva kotimainen musiikkivideo on yltänyt. Siksi kuusi kertaa enemmän katsottu ja Emmallakin palkittu Missä muruseni on jäi pois listalta, mutta tämä pääsi mukaan. Ei Junat ja naiset silti ikonisin suomalainen video ole, koska se on liian hienovarainen verrattuna viiteen jäljellä olevaan kotimaiseen teokseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *