YouTube-ajan 45 ikonisinta musiikkivideota (Osa 6)

Sijoilla 20-16 tarjolla monipuolinen kattaus taksikaraokea, piiskausta, moottoripyöräjengiä, banaaneja ja kehomaalausta.

Britney Spears - Work Bitch; kuvankaappaus musiikkivideosta

20. Antti Tuisku – Peto on irti (2015)

Ohjaus: Cristal Snow
Ladattu YouTubeen: 20.5.2015
Näyttökertoja: 8 229 719 (14.8.2023)

Vaikka Tuiskun Keinutaanvideota on katsottu lähes tuplasti tähän verrattuna, ja vaikka siinä on helposti matkittavia tanssimuuveja, Peto on irti on mielestäni silti paljon ikonisempi. Kuka voisi unohtaa Tuiskua syömässä banaania kun tytöt suutelevat toisiaan tai Satu Silvon roolia huonepalvelijana? Tuisku tiivisti ikonisen musiikkivideon reseptin kertomalla tuolloin, että ”tarkoituksena on tehdä ainakin outo, hauska ja itseironinen video.” Myös vuonna 2020 julkaistu Valittu kansa olisi vahva suosikki listalle, jos aloittaisin sen tekemisen nyt.

19. Britney Spears – Work Bitch (2013)

Ohjaus: Ben Mor
Ladattu YouTubeen: 2.10.2013
Näyttökertoja: 383 173 004 (14.8.2023)

Entisestä teinipopparista kasvoi feministinen ikoni viimeistään YouTuben aikakaudella, ja hänen musiikkivideoistaan parhaiten se näkyy Work Bitchissä, jota muutenkin pidän hänen uransa taiteellisena kohokohtana. Kaikilla hyvillä tavoilla överi kuvasto sopii täydellisesti biisin energiseen EDM-paahtoon ja lyriikoiden voimaannuttavaan sanomaan. Videon ikonisimmassa kohdassa käytetään Beats Pill -kaiuttimia suukapulana. Siihen tiivistyy täydellisesti YouTube-ajalle leimallinen yhdistelmä provokaatiota ja brändiuskollisuutta. Onhan tämäkin siis varsin konsumeristinen video, mutta BDSM-tematiikka tuo siihen enemmän monitulkintaisuutta kuin vaikka Girls (Run the Worldissa).

18. Lady Gaga – Judas (2011)

Ohjaus: Lady Gaga & Laurieann Gibson
Ladattu YouTubeen: 4.5.2011
Näyttökertoja: 460 467 985 (14.8.2023)

Lady Gagan videoissa on paljon uskonnollista kuvastoa, mutta Judas – tuo YouTube-ajan Like a Prayer – alleviivaa niitä paksuimmalla tussilla. Varsin elokuvallisessa videossa kuvataan Jeesus opetuslapsineen sekä Maria Magdaleena moottoripyötäjenginä (vaikka siinä onkin liian vähän jäseniä), jossa syntyy kolmiodraama Jeesuksen (Rick Gonzalez), Marian (Gaga) ja Juudaksen (Norman Reedus) kesken. Juonenkuljetuksen ja tanssinumeroidan välissä on myös kokeellisempi vesijakso, jota on jostain syystä verrattu Botticellin Venuksen syntymään. Koska Gaga ja hänen silloinen koreografinsa Laurieann Gibson eivät olleet saaneet näkemyksiään tarpeeksi puhtaina aiempiin videoihinsa, päättivät he tällä kertaa ohjata sen itse.

17. Stig – Roy Orbison (2014)

Ladattu YouTubeen: 31.10.2014
Näyttökertoja: 9 392 557 (14.8.2023)

Tämä on siitä poikkeuksellinen video listalla, että minulla ei ole mitään tietoa sen ohjaajasta. Se kertoo omaa surullista tarinaansa siitä, miten aliarvostettu taidemuoto musiikkivideo Suomessa on. Toisaalta se kertoo myös siitä, että musiikkivideoidenkin ääniraitaa. Sain kyllä selville sen, kuka videota ei ole ohjannut. Videon konseptin luojaa Jani Volasta pyydettiin ohjaajaksi, mutta hän ei ehtinyt. Sitä kuka saatiin tilalle, Iltalehti ei sen sijaan kertonut.

Videossa Stig tekee elämänsä roolin karaoketaksin kuljettajana, jota ”oikeat” taksikuskit (mm. biisin tuottaja Jarkko Salovaara) katsovat nenänvartta pitkin. Tämä yksinäinen oman tien kulkija tuo iloa kaikille ihmisille säätyyn katsomatta. Kaikista erilaisuuksistamme huolimatta karaoke yhdistää koko Suomea!

Allekirjoitan edelleen tämän aikoinaan Facebookiin tekemästäni tiivistyksen:

”Tämä ei ole vuoden paras video, mutta sen kaikki elementit pelaavat virheettömästi yhtenäisen estetiikan ja kokonaistaideteoksen luomiseksi. Stigin olemus, karvoitus, puvustus, biisin sovitus ja sanoitus, kuvauspaikat, Comic Sans -karaoketeksti, koko mis-en-scène. Tässä vain on kaikki niin oikein.”

16. Gotye – Somebody That I Used to Know (2011)

Ohjaus: Natasha Pinkus
Ladattu YouTubeen: 6.7.2011
Näyttökertoja: 2 153 657 152 (14.8.2023)

Aion todellakin mennä siitä missä aita on matalin, koska tästäkin videosta olen kirjoittanut jo aiemmin: kannattaa lukea bloggaukseni aiheesta otsikolla Joku jonka tunsin (23.9.2012), joka tosin keskittyy eniten biisin sanoitukseen. Jos kuitenkin lukija haluaa mennä samasta kohtaa aitaa, tiivistän pointtini näin: duettobiisistä on onnistuttu harvinaisen taitavasti tekemään duettovideo, joka myös visuaalisin keinon rakentaa kuvan erilaisten näkökulmien yhteentörmäyksestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *