Listan sijat 30-26 ovat täynnä naisvoimaa. Kieltämättä videoiden aikahaarukka ja tematiikka olisivat tällä kertaa voineet olla monipuolisempia. Pakkaa kuitenkin sekoittaa hieman yksi niistä kuudesta uudemmasta videosta, jotka eivät olleet listalla silloin kun sen aloitin.
30. Chisu – Kohtalon oma (2011)
Ohjaus: Misko Iho
Ladattu YouTubeen: 13.12.2011
Näyttökertoja: 4 011 403 (1.7.2023)
Yksi YouTube-ajan hienoimmista voimaantumisvideoista on Chisun Kohtalon oma, jossa tuolloin 66-vuotias tanssija Marjo Kuusela esittää pitkän tanssikoreografian hypermarketin siivoojaksi pukeutuneeta. Sekä tanssijan ikä että hahmon työväenluokkainen tausta ovat poikkeuksellisia pop-videoissa. Myöskään koreografia ei näytä siltä miltä yleensä. Siinä on samaa yksilöllistä tulkinnallisuutta kuin Anna Erikssonin ja Sian videoissa.
Pitäisin tästä videosta oikeastaan enemmän, jos siinä ei olisi mitään muuta kuin yhdellä otoksella kuvattu tanssiperformanssi, vaikka sen väliin leikattu Chisun parodia ylimaskuliinisesta vartijasta onkin ihan hupaisa. Videon arkirealistinen miljöö luo edelleen voimakkaan Elämä on musikaali -fiiliksen. Prisman ruuhka tuntuu paljon miellyttävämmältä kun kuvittelee että kaikki ryhtyisivät vain spontaanisti tanssimaan ja laulamaan Chisua.
YouTubessa on tästä videosta valitettavasti vain huonolaatuinen SD-versio. HD-version voi katsoa Vimeosta, mutta se edellyttää palveluun kirjautumista (ilmaiseksi).
29. Beyoncé – Run the World (Girls) (2011)
Ohjaus: Francis Lawrence
Ladattu YouTubeen: 19.5.2011
Näyttökertoja: 565 108 279 (1.7.2023)
YouTubella on paitsi tärkeä rooli musiikkivideoiden levityskanavana, myös niiden tuotantovälineenä. Edellisen osan Megan Trainor -videon tanssija Sione Kelepi löytyi hänen omien tanssivideoidensa kautta, samoin kuin tässä Beyoncén videossa esiintyvä mozambiquelainen tanssiryhmä Tofo Tofo. YouTube on siis monella tavalla ollut keskeinen tekijä populaarimusiikin globalisaatiossa 2000-luvulla.
Myös Run the World (Girls) on video naisten voimaantumisesta, mutta on sitä kapitalistisimmalla mahdollisella tavalla. Lyriikoissa lauletaan miljoonien ansaitsemisesta eikä palkkatasa-arvosta ja biisin Wikipedia-artikkelissa on oma alaotsikko musiikkivideossa näkyvälle huippumuodille. Mutta koska elämme kapitalismissa, yhtä paljon (ellei enemmän) siitä kuuluu naisille kuin miehillekin. Suosikkiasiani videossa on miesten kuvaaminen mellakkapoliiseina, joiden tehtävä on alistaa naisia. Se on väkevä ja toimiva visuaalinen viesti.
28. M.I.A. – Bad Girls (2012)
Ohjaus: Romain Gavras
Ladattu YouTubeen: 3.2.2012
Näyttökertoja: 143 525 868 (1.7.2023)
M.I.A.:n ja Romain Gavrasin toinen yhteistyö tällä listalla on huomattavasti kevyempi tapaus kuin Born Free, mutta kontrastin vuoksi tämä onkin heti Beyoncén kiiltokuvafeminismin perässä. Mellakkapoliiseja esittävien miesmallien sijaan videossa on huomattavasti autenttisempi tunnelma. Bad Girls kritisoi Saudi-Arabian vielä tuolloin voimassa ollutta naisten ajokieltoa ja autostuntit tuovat siihen aitoa vaaran tuntua.
27. Lady Gaga – Alejandro (2010)
Ohjaus: Steven Klein
Ladattu YouTubeen: 8.6.2010
Näyttökertoja: 530 103 977 (1.7.2023)
Born This Wayn tapaan Alejandro muistuttaa minua musiikkivideoiden ensimmäisestä kultakaudesta, joka sijoittui MTV:n loiston vuosiin. Myös tämä video on reippaasti itse biisiä pidempi ja kappaletta on täytynyt remiksata videon ehdoilla. Se on edelleen mielestäni selkein signaali siitä, että musiikkivideota arvotetaan itsenäisenä taideteoksena.
Tuskin onkaan sattumaa, että videon on ohjannut Steven Klein, joka oli tätä ennen tehnyt yhteistyötä lähinnä yhden pop-tähden, Madonnan, kanssa. Videossa onkin samanlaista pop-kuninkaallista arvokuutta kuin Madonnan legendaarisimmissa videoissa. Alejandrosta todellakin näkee että se on muotikuvaajan ohjaama. Videon kuvasto on varsin synkkää, mutta se on silti täynnä glamouria. Taikalyhdyn Heini on kirjoittanut videosta analyysin, jonka tasolle voin itse vain haikailla.
26. Billie Eilish – Bad Guy (2019)
Ohjaus: Dave Meyers
Ladattu YouTubeen: 29.3.2019
Näyttökertoja: 1 247 543 994 (1.7.2023)
Olen järkyttyynt siitä tiedosta, että aloitin tämän listan viisi vuotta sitten! Billie Eilishin Bad Guykin on jo neljä vuotta vanha biisi, mutta se ei silti ollut vielä alkuperäisellä listalla. Voimakkaat värit ja miesten aseman kyseenalaistaminen kuitenkin takaavat videolle paikan aikamme ikonisimpien videoiden joukossa.
Kuten helposti käy valokuvataiteesta inspiraationsa ottaville musiikkivideoille (esim. Rihannan S&M, nro 68), myös Bad Guyta kritisoitiin plagioinnista. Minusta ainakin näyttää vaikutteiden ottamiselta, eikä varastamiselta. Itse pidän luonnollisesti videon loppuosasta, ja henkilökohtainen suosikkini Eilishin videoista onkin se synkempi Bury a Friend.